Steel als een kunstenaar

Lesser artists borrow, great artists steal.

Igor Stravinsky

Componisten en makers stelen van anderen. Soms doen ze dat onbewust: een melodie die je gehoord hebt kan een volgende week, zonder dat je het zelfs door hebt, in een eigen compositie doorklinken. Soms is dat bewust. 

Het is ook moeilijk om iets helemaal nieuw uit te vinden. Want misschien is alles al eens gedaan. Kan je dan nog origineel zijn? Zeker, door bestaand klankmateriaal op een vernuftige en eigenzinnige manier te combineren. 

We geven het toe, de volgende opdracht  is niet de meest correcte. Maar wel een noodzakelijke. Want echte artiesten stelen op een elegante manier van anderen. We trekken onze stoute schoenen aan en gaan ongegeneerd stelen… en dan zeggen dat het van ons is. 

OPDRACHT

  • Surf naar één van de vele akkoordensites en zoek een fijn en interessant akkoordenschema. 
  • Kies iets dat niet (te) bekend is. 
  • Camoufleer je vondst verder: geef je het schema een andere feeling, andere stijl, ander tempo, andere maatsoort, andere arpeggio … Je kan akkoorden ook vertragen of verlengen in de tijd. Zorg er zo voor dat niemand het origineel zal herkennen. 

VERDERE OPTIES?

  • Zet een melodie op je zelfgevonden schema. 
  • Pas enkele akkoorden.
  • Kies een songtekst en zet daar een nieuwe melodie en akkoordenschema onder. 

Geef een reactie

%d