Maak het met Cardew

Cornelius Cardew – highlike

De Britse componist Cornelius Cardew schreef tussen 1963 en 1967 het werk Treatise. 

Dit werk bestaat uit zo maar even 193 pagina’s grafische partituren. Cardew gebruikte zelf ontworpen geometrische vormen en stukjes van traditioneel notenschrift. Met deze beelden wilde de componist een duidelijk en sociaal statement maken: je hoeft geen partituren te kunnen lezen om mooie muziek te maken. 

Cardew gaf nooit instructies voor Treatise. Hij liet de symbolen, abstracte vormen, cijfers en vormen open voor vrije interpretatie door de uitvoerder. Terugkerende grafische elementen suggereren de aanwezigheid van een structuur. Maar dan nog: elke interpretatie van het stuk is uniek omdat de uitvoerder zijn eigen regels kan bepalen.  

OPDRACHT

  • Experimenteer met een grafische partituur uit Treatise van Cornelius Cardew.
  • Maak je eigen legende van de symbolen in de grafische partituur. 

Geef een reactie

%d