Oblique strategies

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Producer, musicus en componist Brian Eno was een belangrijke inspirator voor o.a. David Bowie, Coldplay en U2. Hij ontwikkelde vanaf 1974 een kaartenset Oblique Strategies. Op de kaarten staan bizarre opdrachten die muzikanten helpen om los te komen van hun ingeslepen patronen. Het concept is simpel. Loop je vast of heb je een nieuwe impuls, idee nodig, neem dan een kaart. De opdrachten duwen je aandacht naar mogelijk interessante pistes. 

  • emphasize differences
  • change instrument roles
  • cluster analysis
  • use fewer notes
  • tape your mouth
  • use fewer notes

OPDRACHT

  • Kies een kaart uit onze eigen lijst Oblique Strategies of uit een eigen set interventies. Of raadpleeg de oorspronkelijke set op het internet. 
  • Ontdek wat deze interventie met je compositie kan doen. 

ONZE LIJST OBLIQUE STRATEGIES?

luister naar omgevingsgeluiden – aanvaard raad – versier, versier – wees niet bang voor clichés – herhaal (want ook dat is een vorm van verandering) –  kies een ander tempo – gebruik minder noten  – draai het om – maak het groter, of juist kleiner – gebruik een ouder idee – prepare je instrument – gebruik de werktitel ‘water’ – maak het meer verliefd – beperk je tot één idee – laat het escaleren – doe het tegenovergestelde – maak het hoekig – been uit tot op het bot – zoek wat dit nog mist – kies andere ritmes – benadruk verschillen – maak het meer dissonant – ga even op het internet op zoek naar een ander inzicht – plak er een beeld op (bv man gaat naar de koelkast en stelt vast dat de melk op is) – wees niet angstig om iets heel makkelijks te doen – uit je bedoeling – ga terug naar het oorspronkelijk idee – benadruk de ‘fouten’ – blijf hangen bij het sterkste deel – maak het radicaler………

Geef een reactie

%d